Начало Новини Последно Да повишим нивото си на HDL холестерол
Да повишим нивото си на HDL холестерол PDF Print E-mail
08.12.2008

HDL холестерола, или „добрия” холестерол почиства стените на кръвоносните съдове, отстранявайки излишния холестерол, който образува плаки по съдовете и предизвиква инфаркт. Този излишен холестерол се отнася от HDL до черния ни дроб за да се преработи.
Ниското ниво на HDL холестерол означава повишен риск от заболявания на сърцето, дори и когато общия холестерол е нормален. Смята се, че колкото HDL холестерол има по-високи нива в кръта, толкова по-добре е за здравето.
    Но как можем да постигнем по-високо ниво на HDL холестерол ?
1.    
Аеробни упражнения – редовното им прилагане – ходене, бягане, колоездене и други подобни, при което сърдечния ритъм се ускорява с повече от 30% са може би най-ефективното средство за увеличаване нивото на HDL холестерола. Трябва да се подчертае, че е по-важно редоноста и продължителноста на прилагането им, отколкото тяхната интензивност.
2.    Намаляване на телесното тегло. Затлъстяването води не само до увеличаване на LDL /лошия/ холестерол но и до намаляване на HDL . Това е много лоша комбинация от здравна гледна точка и е по-важно да се проследява това съотношение, отколкото само нивото на общия холестерол в кръвта. Най-голямо намаление на HDL и увеличение на LDL холестерол се наблюдава, когато затлъстяването е изразено главно около корема и талията.
3.    Спрете тютюнопушенето - много бързо след това се наблюдава повишаване нивото на HDL в кръвта. Това е може би най- важния ефект от спиране на пушенето.
4.    Спрете приема на транс-масти. Транс мастните киселини се намират в много от готовите храни. На етикетите обикновенно се изписват като „частично хидрогенирани растителни масти”. Те също имат двоен негативен ефект в организма – повишават LDL и намаляват HDL холестерола.
5.    Алкохол – в малки количества и за предпочитане да е вино или бира, води до увеличение на HDL , но в по-големи количества може да се увреди сърцето. Точни количества за дневен прием е трудно да се дадат, защото всеки индивид има различна способност да разгражда алкохола.
6. 
   Увеличете мононенаситените масти в менюто си. Те се съдържат главно в храните от растителен произход. Преобладаването им диетата ви води до увеличение на HDL холестерола, без да се увеличава тоталния холестерол.
7.    Увеличете приема на разтворими фибри. Те се намират главно в овесените ядки, плодовете, зеленчуците и бобовите растения. За да се постигне най- добър резултат е добре да имате поне два приема дневно.
8.    Приемането на достатъчни количества омега-3 мастни киселини/ от риба, орехи, ленено масло/ води до много добри резултати.

Няколко думи за диетите с ниско съдържание на масти.
Ограничаване приема на масти води до намаляване на телесното тегло, което в крайна сметко е положителен ефект. Но когато приема на мастите се редуцират значително, това може да е много опасно. Стига се до недостиг на есенциални мастни киселини- тези, кото организма не може да изработи сам, а се набавят от храната. Так се стига и до разстройване на важни функции в организма.
Най-добрият съвет е : 1. Мазнините да са 30-35% от общия калориен прием. Да не се слиза под границара от 25%.  2. Ограничете приема на наситени мазнини – тези, идващи от храни от животински произход. Да се приемат предимно ненаситени мазнини – от растителен произход. Така ще се осигури едно доро ниво на HDL холестерол в кръвта.
 
< Prev   Next >Начало Новини Последно Да повишим нивото си на HDL холестерол