Начало Новини Последно Пчелен мед и канела – малко известни факти
Пчелен мед и канела – малко известни факти PDF Print E-mail

Установено е, че смес от пчелен мед и канела лекува множество болести.Аюрведа използва меда като лекарство от векове.

Днес изследователите приемат,че той е много ефективен при редица патологични състояния, без почти никакви странични ефекти при приложението му.И въпреки че е сладък, меда приет в подходяща доза като лекарство той не вреди и на хора със захарен диабет.

Weekly World News – седмично списание от Канада, в своето издание от 17 януари 1995 г. дава следния списък от заболявания, които могат да бъдат лекувани с мед и канела, според проучвания на западни учени: 

 1. Сърдечно–съдови заболявания:направете смес от мед и канела на прах, намажете върху филийка хляб и яжте редовно на закуска.С напредване на възрастта стената на артериалните съдове губи своята еластичност, по нея се отлагат плаки от холестерол и в последствие се получават запушвания на съдовете.Така настъпват сърдечната атака и инфарктът.Редовното използване на мед и канела забавя и облекчава този процес.
 2. Ухапване от насекоми: вземете 1част мед, 2 части хладка вода, смесете и добавете 1 чаена лъжичка канела на прах.Нанесете от сместа върху болезнената зона и леко масажирайте. Забелязано е, че болката намалява и изчезва за около 1-2 минути.
 3. Артрит: хората с хроничен артрит могат да вземат по 1 чаена чаша сутрин и вечер смес от гореща вода, 1 чаена лъжичка мед и 1 чаена лъжичка канела на прах. Ако тази смес се приема редовно симптомите на хроничен артрит видимo се облекчават. В изследване, проведено в Университета на Копенхаген върху 200 души страдащи от хроничен артрит се е установило следното – всички са приемали в продължение на един месец преди закуската смес от равни части мед и канела. Още първата седмица 73 души са получили пълно облекчение на болката, а след 30 дни повечето от пациентите, които били сковани и трудно подвижни са започнали да се движат без усилие и болка.
 4. Инфекции на жлъчния мехур:смес от мед и канела в равни части в чаша гореща вода, приемана редовно два пъти дневно, унищожава бактериите в жлъчния мехур.
 5. Холестерол: сместа от мед и канела в гореща вода намалява холестерола в кръвта с 10% два часа след приема.
 6. Заболявания на стомаха: сместа от мед и канела облекчава и премахва болките. Освен това е установено в проучвания, направени в Индия и Япония, че настъпва изчистване на газовете образувани след нахранване в стомаха и червата. Премахва се и чувството за парене/киселини/ и тежест след нахранване.
 7. Имунна система: редовната употреба на мед и канела укрепва имунната система и предпазва организма от бактериални и вирусни атаки.Изследователите са установили, че медът съдържа витамини и желязо в големи количества. Редовната употреба на мед и канела укрепва белите кръвни клетки, които се борят срещу различни инфекции в организма.
 8. В Испания е направено широко проучване, което доказва, че в меда се съдържат натурални съставки, които убиват грипния вирус и предпазват човека от заболяване.
 9. Инфекции на кожата: поставете смес от мед и канела на прах в равни части върху възпалена част от кожата.След редовни апликации оздравяването настъпва бързо.
 10. Наднормено тегло: сутрин рано ½ час преди закуска на празен стомах и вечер преди заспиване изпийте чаша гореща вода с мед и канела. Ако се приема редовно, намалява теглото и на много пълни хора. Освен това не се натрупват мазнини дори и при хора на високо калорийна диета.
 11. Умора – Последни изследвания сочат, че уникалната комбинация от витамини, минерали и биофлавоноиди, заедно с монозахаридите фруктоза и глюкоза, съдържащи се в пчелния мед спомагат за бързото преодоляване на умора и отпадналост, дължащи се на различни причини.Д-р Милтон, който е провел проучването твърди,че приемането на чаша вода с 1 чаена лъжичка мед и поръсени с канела увеличава виталността и силата на организма за повече от 24 часа. Добре е тази смес да се приема около 3 часа след обяд, когато умората в организма започва рязко да се увеличава.
 12. Лош дъх: ако сутрин се направи гаргара от мед и канела разтворени в хладка вода, ще имаме свеж дъх през целия ден. Това е много разпространен навик в много страни на Южна Америка. 
< Prev   Next >Начало Новини Последно Пчелен мед и канела – малко известни факти