Начало Новини Последно Витамин Д – важна роля в организма
Витамин Д – важна роля в организма PDF Print E-mail
Докато ролята на Витамин Д за заздравяване и укрепване на костите е добре позната, то връзката му с развитието на някои видове карциноми и нарушената функция на имунната система бяха наскоро разкрити. Учените смятат,че голяма част от хората приемат много малки количества Витамин Д и настояват препоръчваната дневна доза от 400 МЕ да се увеличи на 800 МЕ. За да разберем последните новости за важната роля на този витамин за човешкия организъм, публикуваме интервю с професор Едуард Джованучи – специалист по хранене и епидемиология.

 

Въпрос: Какви са доказаните ползи от Витамин Д? Отговор: Добре знаем ролята му за здравината и плътността на костите. Виждаме много реклами, подтикващи хората да приемат повече калций, но трябва да се знае, че калцият не може да свърши добре своята работа, ако нивото на Витамин Д в организма е ниско. Двете съставки действат синергично и при дефицит на която и да е от тях, се получава остеопороза и фрактура на костите. В. : Какви са другите ползи от Витамин Д, които се откриват напоследък?  О. :  Множество нови изследвания на човешкия метаболизъм разкриват нови важни роли, които играе Витамин Д. Някой видове тумори, а също и дисфункции на имунната система са  тясно свързани с неговия дефицит. В скорошно проучване установихме недвусмислено връзката между ниското ниво на Витамин Д и развитието на рак на простатата.В едно друго проучване, в което участвах, установихме че хората с нормално ниво на Витамин Д имат два пъти по нисък риск от развитие на карцином на дебелото черво, в сравнение с тези имащи ниски нива.Дефицитът на Витамин Д води до отслабване на имунната система и до повишен риск от развитието на така наречените автоимунни заболявания, като Диабет тип 1 и Мултипленна склероза. Миналата година декана на Harvard School of Public Health /HSPH/, Бари Блум и неговите сътрудници показаха, че отговора на имунната система към някои видове инфекции е критично зависим от нивото на Витамин Д. В. : От какво количество Витамин Д дневно се нуждаят хората ?

 

О. : Сегашните препоръки са за дози вариращи между 200 и 600 Международни единици/ IU /. Множество проучвания показват, че дневен прием на 800 МЕ намалява риска от остеопороза. Много експерти днес вярват, че прием дневно от  1 000 до 2 000 МЕ от различни източници – слънце, диета, добавки – е може би това, което осигурява оптимално здраве. Нашето тяло е достатъчно умно- то усвоява толкова Витамин Д, колкото му е необходимо. В някои проучвания се сочи, че дневен прием надвишаващ даже 10 000 МЕ не е токсичен, но все пак това не се препоръчва.

 

В. : Кои са най-добрите източници на Витамин Д ?

 

О. : Слънцето е най-мощният източник. Когато ултравиолетовите лъчи директно  достигнат кожата, започва синтез на витамина. Той бързо се абсорбира в кръвта и може да се съхранява в продължение на няколко месеца, главно в мастната тъкан. Затова е и трудно да се каже точно колко Витамин Д трябва да приемат хората. Ако прекарвате достатъчно време на открито, вие вероятно нямате нужда от допълнителен прием. Хората, които през лятото прекарват на слънце с открити лице, шия и ръце за поне 15 минути дневно, получават достатъчно количество витамин. А 30 минутно излагане на цялото тяло без никакъв слънце защитен крем води до синтезирането на 20 000 МЕ витамин. Голяма част се складира в организма. Хората с по тъмна кожа синтезират по-малко количество. Хората, които се излагат рядко на слънце или живеят в по-северни райони, се нуждаят от допълнителен прием.

Данните показват, че умереното излагане на слънце може да има дългосрочен положителен ефект. Все пак аз не препоръчвам продължително и интензивно слънчево облъчване, поради добре известния риск от карцином на кожата.

 

В. : Кои са другите добри източници?

 

О. : Трудно е да се набави Витамин Д от диетата. Затова често добавките са добра идея. В САЩ някои храни са обогатени с витамина, като млякото например. Някои тлъсти риби, като сьомга, тон, сардина, скумрия имат големи количества от този витамин.

 

В. : Кой може да има най-голяма полза от добавките ?

 

О. : Много хора могат да имат полза. Възрастните, хората с по-тъмна кожа, тези които прекарват повече време на закрито и не се излагат на слънце. Пълните хора също, защото по-голямото количество мастна тъкан при тях изсмуква повече витамин от кръвта и го складира, но кръвното му ниво намалява.

Синтезираният витамин се съхранява в продължение на няколко месеца, така че в началото на пролетта може да има известен дефицит и да се наложи приемане на добавки.

 

В. : И вашите финални препоръки ?

 

О. : Аз препоръчвам да се приема дневно до 2 000 МЕ без някаква специфична медицинска  нужда, докато не се докаже със сигурност безопасността на по-големите дози. Гледайте в добавките да има Витамин Д3, който е три до четири пъти по мощен от Витамин Д2. 
 
< Prev   Next >Начало Новини Последно Витамин Д – важна роля в организма