Начало Новини Последно Канелата спомага за намаляване на захарта в кръвта
Канелата спомага за намаляване на захарта в кръвта PDF Print E-mail

Ново проучване доказва, че само половин супена лъжица канела на ден значително намалява захарта при диабетиците. Този ефект, който също така може да се постигне и само ако потопите канелена пръчица в чая си, може да помогне и на много хора, които нямат диабет, но имат проблеми с кръвната захар и не са наясно с това.

Ново проучване доказва, че само половин супена лъжица канела на ден значително намалява захарта при диабетиците. Този ефект, който също така може да се постигне и само ако потопите канелена пръчица в чая си, може да помогне и на много хора, които нямат диабет, но имат проблеми с кръвната захар и не са наясно с това. 

Откритието е направено първоначално съвсем случайно от Ричърд Андерсън от Изследователския център за хранене на хората в Америка.
“Изследвахме ефекта, който оказват обикновените храни върху нивото на кръвната захар”, каза той пред newscientist.com. “Едната от тези храни е любимият на американците ябълков пай, в който обикновено се слага и канела. Очаквахме, че няма да се отрази много добре, но всъщност помогна”, допълни той. Захарта и нишестето в храните се разгражда до глюкоза, която след това преминава в кръвта. Хормонът инсулин причинява усвояването на глюкозата от клетките, за да бъде използвана за освобождаване на енергия или за натрупване на мазнина.
Хората с диабет от Тип 1, обаче, не произвеждат достатъчно инсулин. Тези от Тип 2 произвеждат достатъчно, но са изгубили чувствителността си към него. Дори и на пръв поглед здрави хора, особено тези с наднормено тегло, които водят заседнал начин на живот или са над 25 години, също губят чувствителност към инсулина. Прекалено многото глюкоза в кръвта може да доведе до сериозни дългосрочни увреждания на очите, бъбреците, нервите или други органи.
Активният елемент в канелата се оказва, че е разтворимото във вода полифенолно съединение, наречено MHCP. При направените наблюдения се установява, че MHCP наподобява инсулина, активира неговите рецептори и работи съвместно с инсулина в клетките.
За да види дали действа на хората, Алам Кан, който е бил колега на Андерсън в неговата лаборатория, е организирал проучване в Пакистан. Доброволци с диабет Тип 2 са приемали по 1, 3 или 6 грама канела на прах в капсули след всяко хранене.
След няколко седмици резултатите били сходни – кръвната захар на всеки един намаляла с около 20 %. Някои дори постигнали нормална кръвна захар. В интерес на истината кръвната захар започнала отново да се покачва, след като диабетиците престанали да приемат канела.
Канелата има и други допълнителни предимства. При доброволците се стигнало до намаляване на мазнините и “лошият” холестерол, които също са регулирани от инсулина. Направените експерименти показват също, че неутрализира свободните радикали, вреди на химикали, които при диабетиците са в големи количества.
“Не препоръчвам яденето на повече кифли с канела или на ябълков пай – има прекалено много мазнини и захар”, казва Андерсън,”Ключът е в това да добавяте канела към обичайното си меню.” Активната съставка не е в канеленото масло, но с канела на прах може да посипвате препечените филийки, да добавяте към мюсли, сок или кафе.
Тимът на Андерсън получават патент за МНСР през 2002 г. Но химикалът лесно се получава. Андерсън забелязал, че негов колега се опитал да потопи канелена пръчица в чай. “Той не е диабетик, но по този начин намаляла кръвната му захар”, казва Андерсън.
Групата смята да прави опити в Америка с още по-малки количества канела и също така какво въздействие оказва върху кръвната захар при по-продължително приемане.

 
< Prev   Next >Начало Новини Последно Канелата спомага за намаляване на захарта в кръвта